Staza VRA Bljesak

Staza ide Vinogradskom ulicom, preko Vlajića do Pujića, ispod Debelog brda (1 sat). Na ulazu u šumu označen je arheološki lokalitet Staro selo/Bijeljevina, položaj crkve Sv. Demetrija, srednji vijek. Opširnije o stazi pročitajte ovdje

Planinarsko društvo Zmajevac

Prvi opširniji zapis o Sovskom jezeru na Dilj gori 1844. godine zapisao je naš sugrađanin župnik Luka Ilić Oriovčanin. Opširnije

Staza VRA Bljesak

Opis puta:

Početak Planinarske staze je u centru Novske kod planinarskog info panoa (nalazi se ispred zgrade INA-e, 123 m/nv). Staza ide Vinogradskom ulicom, preko Vlajića do Pujića, ispod Debelog brda (1 sat). Na ulazu u šumu označen je arheološki lokalitet Staro selo/Bijeljevina, položaj crkve Sv. Demetrija, srednji vijek. Od Pujića do Crkvišta (sat vremena hodanja, 330 m/nv), do Jelenske glave ili izvor Novljančice ( 30 minuta, po kartama naziv je lovna kuća Bukovica). Lovna kuća se može otvoriti u dogovoru s Lovačkim društvom «Jelen».

Tu je na proplanku postavljen drugi planinarski info pano. Izvor je uređen, voda je pitka na svim izvorima kojih se dotiče planinarska staza. Staza ide lijevom stranom potoka, bivša šumska pruga, paralelno s bijelom cestom, koja je udaljena cca 30 do 100 metara, do Marijanovićevog točka, gdje se nalazi izvor i mjesto za odmor. Dalje do izvora u Lukama (sat vremena hodanja), koji je na početku crnogoričnog šumarka, potok se prelazi preko mostića. Staza izlazi na bijelu cestu i 50 metara lijevo, staza se diže desno u Lukama i izlazi se iznad Jezera na vidikovac (pogled na Jezero, prema Pujiću, i prema Novskoj).

Preko Počivaljke dijelom bijelom cestom, staza skreće u desno šumskim putem izlazi na Samar, odnosno ulicom Adalberta Knoppa, pokraj groblja spušta se u centar Novske. U centru Novske za sat i 30 minuta.

GPS trag staze možete preuzeti ovdje u .KML formatu
Planinarskim putom VRO “Bljesak” i svim markiranim poveznicama na put krećete se na vlastitu odgovornost i Planinarsko društvo “Zmajevac” Novska ne odgovara za eventualne štete i povrede koje mogu nastati kretanjem po tom području Novskog brda.

 

zmajevac karta zelena2 1 2013 04 22Napomena uz zemljovid

Autori i izvođači uložili su sav mogući napor u pripremi i izradi ovog zemljovida, ali oni ne pružaju nikakva jamstva za bilo koji dio njegovog sadržaja,stoga oni ne mogu odgovarati za uporabu ovog zemljovida, kao ni u slučaju bilo kakve štete uzrokovane njegovom uporabom.

znakovi

Informacije o stazi


Naziv puta:
Planinarska staza "VRA Bljesak"

Oznaka puta:
Planinarska staza

Planinarsko društvo:
"Zmajevac" Novska

Gorje, planina
Zapadni obronci Psunja

Mjesto početka puta:
Centar Novske kod Info panoa

Mjesto završetka puta:
Centar Novske

Vrijeme hoda (h:min):
5 sati

Ukupna visinska razlika:
210 metara

Datum uređenja puta:
Travanj 2007.

Kontakt :
pd.zmajevac@gmail.com