Staza VRA Bljesak

Staza ide Vinogradskom ulicom, preko Vlajića do Pujića, ispod Debelog brda (1 sat). Na ulazu u šumu označen je arheološki lokalitet Staro selo/Bijeljevina, položaj crkve Sv. Demetrija, srednji vijek. Opširnije o stazi pročitajte ovdje

Planinarsko društvo Zmajevac

Prvi opširniji zapis o Sovskom jezeru na Dilj gori 1844. godine zapisao je naš sugrađanin župnik Luka Ilić Oriovčanin. Opširnije

Utorak, 12 Rujan 2017 06:54

Dan slavonskih planinara na Strmcu

Napisao/la

Na Strmcu kod Nove Gradiške 10.09.2017. godine održao se 67. Dan slavonskih planinara u organizaciji Planinarskog društva „Strmac“ Nova Gradiška i Udruge „Slavonski planinari“. Planinari i planinarke Planinarskog društva „Zmajevac“ Novska odazvali su se u velikom broju ovom pozivu i uživali u lijepom danu, boravku u prirodi i hodanju po Psunju.

Domaćini su priredili tri rute hodanja, a staze su bile podijeljene u tri veličine L, M i S. Stazom L krenuli su oni izdržljiviji, jer je to bila najduža i najzahtjevnija staza uspona 640 metara i trajanja hodanja od 6 sati vodila je od Strmca, preko Dobre vode na najvišu točku Psunja Brezovo Polje, koji je i najviši vrh u Slavoniji (984 m). Druga staza „M“ vodila je od Strmca preko Dobre vode nazad na Strmac, a visinska razlika uspona ove staze bila je 430 metara i trajanja 4 sata hoda. Ovu stazu su uz iskusne planinare savladali i juniori PD „Zmajevac“ Novska Sara, Katarina, Domagoj, Hrvoje, i najmlađi Kristijan. 

Nakon višesatnog hodanja planinari „Zmajevca“ sudjelovali su u planinarskim igrama, te su se okušali u potezanju užeta, visećoj kuglani i alki u tačkama. Nije osvojena niti jedna nagrada, ali su svi ponijeli kući najbolju i najljepšu nagradu koja se uvijek ponese s pohoda-puno lijepe, dobre i pozitivne energije koja traje još danima.

Slijedeći izlet planiran je za 08.10.2017. godine u Hrvatsku Kostajnicu na tradicionalnu Kestenijadu, a 14.10.2017. godine u povodu „Lukova 2017.“ i u okviru Opće planinarske škole novljanski planinari domaćini su susretu s planinarima HPD „Bršljan Jankovac“ iz Osijeka.

 

Pročitano 1805 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 12 Rujan 2017 07:44