Staza VRA Bljesak

Staza ide Vinogradskom ulicom, preko Vlajića do Pujića, ispod Debelog brda (1 sat). Na ulazu u šumu označen je arheološki lokalitet Staro selo/Bijeljevina, položaj crkve Sv. Demetrija, srednji vijek. Opširnije o stazi pročitajte ovdje

Planinarsko društvo Zmajevac

Prvi opširniji zapis o Sovskom jezeru na Dilj gori 1844. godine zapisao je naš sugrađanin župnik Luka Ilić Oriovčanin. Opširnije

Petak, 29 Prosinac 2017 21:07

20. novogodišnji planinarski pohod Novskim brdom

Napisao/la

S radošću vas pozivamo na 20. Novogodišnji planinarski pohod Novskim brdom - „Novljanska sarmijada 2018.“ koja će se održati u nedjelju 14.01.2018. godine.

Opis puta:
Dužina trase „Novogodišnjeg pohoda“ je cca. 15 km i hoda se oko 4 sata laganom stazom iz centra Novske, kroz slavonsku šumu, uz nekoliko kratkih odmora, do izvora potoka Novljančice na proplanku šume Bukovica, a nakon ručka se nastavlja ugodna šetnja uz korito Novljančice do Novljanskog jezera.
Na Novljansko jezero je moguće doći automobilima, a za vozače autobusa i kombi vozila biti će organiziran prijevoz s Jelenove glave do jezera, u koliko to dopuste vremenske prilike, odnosno ako je padne prevelika količina snijega.

Satnica:
- 8:30-9:00 - okupljanje sudionika u centru Novske ispred kina i planinarski doručak (kruh, mast i čaj)
- 9:00 sati polazak kolone (Staroselska, Strossmayerova ulica, ulazak u šumu/planinarsku stazu)
- 12:30 sati – početak ručka za sudionike pohoda u Lovačkoj kući na Jelenskoj glavi
- 13:30 sati – natjecanje PD-a: Izradi što većeg snješka za 20 minuta (ako bude snijega)
- 14:00 sati – polazak prema Novljanskom jezeru
- 15:00 sati – završetak pohoda i vraćanje u grad

Ruta:
1. Ulaz Strossmayerova ulica
2. Spajanje na VRA Bljesak
3. Odborište Pujić (nakon sat i pol hodanja odmor 10 minuta)
4. Crkvište (kratki odmor)
6. Jelenska glava-izvor potoka Novljančice - ručak
7. Luke-Novljansko jezero
8. S Novljanskog jezera biti će organiziran prijevoz vozača do vozila u gradu.

Hodanje će biti organizirano u dvije dinamičke skupine:
1. Brža skupina – vodič Edo Bogović
2. Sporija skupina – vodiči Ivan Bogojević i Alojz Grden
U koliko postoji „napredna skupina“ koja želi otići na vrh Zmajevac (467 m) gdje je upisna kutija, molimo Vas da nas o tome ranije izvijestite mailom ili na 091-539-2422 (Melita) – vodič Vedran Frkat. Ova ruta je dodatnih 3 sata hoda.

Pohod osiguravaju pripadnici HGSS Stanice Novska, te Vas molimo ukoliko budete imali ikakvih problema da se obratite dečkima na terenu koji će biti uz vas ili bilo kojem članu PD „Zmajevac“ Novska.

Hrana i piće:
Što se obroka/ručka tiče mi vam kuhamo najbolju slavonsku sarmu na svijetu :) 2 sarme = 20 kn, tko može pojesti više od dvije sarme ostale dobiva gratis.
Cijene pića su jako popularne, a doručak s čajem je gratis.

GPS trag staze nalazi se na našoj stranici, a najzanimljivije detalje iz rada društva, kao i romantične fotografije naše staze možete vidjeti na facebook stranici Planinarsko društvo "Zmajevac" Novska.

PD „Zmajevac“ Novska ima Znakove pohoda koji se „osvajaju“ višestrukim sudjelovanjima na pohodima, a Dnevnik pohoda je moguće kupiti prije početka pohoda po cijeni od 10 kuna.
- 4 sudjelovanja – Crveni znak
- 8 sudjelovanja – Bijeli znak
- 12 sudjelovanja – Plavi znak.

Prijave najkasnije do 10.01.2018. godine na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili inbox na Fb stranici Planinarsko društvo „Zmajevac“ Novska radi osiguranja dovoljne količine hrane.

Pročitano 2317 puta